Zemesrieksti
Zemesrieksti
Dienas Deva
06/02/2012 09:37
Zemesrieksts (Latīņu valodā: Arachis hypogaea) ir tauriņziežu dzimtas augs. Zemesriekstu augļi, ko cilvēki lieto uzturā, atšķirībā no citiem pākšaugiem, nogatavojas zem zemes. Botāniski zemesriekstu augļi nav rieksti. Zemesriekstu izcelsmes vieta ir Dienvidamerika, bet mūsdienās tos kultivē arī citos kontinentos, galvenokārt tropu un subtropu zemēs. 2008. gadā vislielākā zemesriekstu raža tika ievākta Ķīnā, Indijā, Nigērijā, Amerikas Savienotajās Valstīs un Mjanmā.

Zemesriekstu augļi ir ļoti barojoši, tos uzturā izmanto ne tikai cilvēki, bet arī dzīvnieki. Tie satur daudz olbaltumvielas, niacīnu un dzelzi. Nelielā daudzumā tie satur arī tiamīnu, riboflavīnu un kalciju. No zemesriekstiem iegūst arī eļļu, kuru izmanto dažādu ēdienu pagatavošanā.
 
Uzziņai!
 
*Zemesrieksti nav rieksti, bet olbaltumvielām bagāti pākšaugi;
*Pirmo reizi ir minēti 950 g. BC Brazīlijā un Peru;
*Spāņu un portugāļu iekarotāji tos atveda uz Eiropu, tālāk uz Āfriku un Tālajiem austrumiem;
*Šobrīd nozīmīgākās ražas tiek iegūtas ASV, Brazīlijā, Argentīnā, Ķīnā, Nigērijā.
 
 
                     Kad zemesriekstus iesēj, tie uzzied dzelteniem ziediem
 
Ražas ievākšana un apstrāde
 
 
 
*Zemesriekstus iesēj, tie uzzied dzelteniem ziediem;
*Ziedu skaras noliecas, saskaras ar zemi, apsakņojas un veido pākstis, kurās nobriest augļi;
*Dažās valstīs raža ienākas divas reizes gadā.
 
Ražas ievākšana un apstrāde notiek divās stadijās:
 
1) stādus izrauj no zemes un atstāj 2-3 dienas, lai nedaudz apžūst;

2) pēc 2-3 dienām mašīna savāc stādus un nokuļ zemesriekstus;

Rūpnīcā pākstis mazgā, notīra, atdala čaumalu jeb pāksti. Sašķiro pēc izmēriem.
Pievienot komentāru
Komentāri
Pagaidām komentāru nav. Esi pirmais!
Aptauja
Vairāk uzturā lietoju:
Riekstus
Žāvētu augļus
Sēklas
Nedaudz no katra
Jaunākās galerijas
Jaunumi tavā e-pastā

Dienas Deva ražotājs- kompānija “Gemoss”, Mūkusalas iela 73, Rīga. Tālr.:67702777

Dienasdeva.lv kontakti: e-pasts: inguss@gemoss.lv Izstrāde:mediacloud.lv

facebook twitter