Lazdu rieksti
Lazdu rieksti
Dienas Deva
02/02/2012 10:24
Lazdu rieksti (Latīņu valodā: Corylus Avellana) ir zināmi jau no neatminamiem laikiem - tie bija viens no pieciem svētajiem ēdieniem, ko Dievs dāvāja cilvēkam. Grieķi un romāņi ēda šos riekstus to unikālās garšas, smaržas dēļ. Tā kā lazdu rieksti satur daudz E, B vitamīnus (B1, B2, B6), tie ir ieteicami bērniem skolas vecumā, kā arī iesakāmi pie lielas garīgas vai fiziskas slodzes. Lazdu rieksti regulē sirdsdarbību, nepieciešami kaulu uzbūves un asinsrites procesos.
 
Uzziņai!
 
*Koks sasniedz 3 - 5m augstumu;
*Jaunie krūmi sāk ražot pēc 5-10 gadiem;
*Mūža ilgums ir 60-80 gadi;
*Laulības, ģimenes laimes un labklājības simbols;
*Ražotājvalstis - Turcija, Itālija;
*Ražas laiks – septembris, oktobris;
*Lazdu rieksti pieminēti 2838.g. BC kā vieni no pieciem svētajiem ēdieniem, ko Dievs dāvāja cilvēkam;
*Senie ķelti nesāja lazdu riekstus kabatās, jo ticēja, ka tie ārstē reimatismu.
 
 
Ražas ievākšana un apstrāde
 
*Ražas laiks -septembris-oktobris;
*Riekstu čemurus nokrata vai noplūc;
*Savāc ražu, atdala no putekļiem, lapām;
*Rūpnīcā tos nomazgā, žāvē, šķiro pēc izmēriem;
*Oktobrī , laižot caur veltņiem, lauž čaumalas.
 
 
 
 
Pievienot komentāru
Komentāri
Pagaidām komentāru nav. Esi pirmais!
Aptauja
Vairāk uzturā lietoju:
Riekstus
Žāvētu augļus
Sēklas
Nedaudz no katra
Jaunākās galerijas
Jaunumi tavā e-pastā

Dienas Deva ražotājs- kompānija “Gemoss”, Mūkusalas iela 73, Rīga. Tālr.:67702777

Dienasdeva.lv kontakti: e-pasts: inguss@gemoss.lv Izstrāde:mediacloud.lv

facebook twitter