Paprika
Paprika
Dienas Deva
07/05/2012 13:10

Paprika (latīņu vaoldā: Capsicum annuum) ir neliels nakteņu dzimtas puskrūms, ko parasti kultivē kā viengadīgu lakstaugu. Tās izcelsmes valsts ir Dienvidamerika. Paprikas auglis - ādaina, mazsulīga, gluda oga ar daudz sēklām – tiek izmantota kulinārijā. Augļi var būt dažāda lieluma, parasti no 5 cm līdz 15 cm un variē krāsās no spilgti sarkanas, oranžas, dzeltenas, brūnas, violetas līdz pat melnai. Ražas laiks ir no jūnija līdz novembrim.

Paprikas pulveri izmanto kā garšvielu, to pagatavo sasmalcinot žāvētus paprikas augļus. Pulvera pagatavošanai parasti izmanto vai nu saldo papriku vai asos (čilli) piparus, tas arī ir pamats diviem galvenajiem paprikas garšvielu veidiem – saldā un asā. Pārējie satopamie veidi ir radīti, sajaucot dažādas šķirnes saldo papriku ar asajiem pipariem. Garšvielas krāsa variē no spilgti sarkanas līdz rūsgani brūnai.

Paprika ir ļoti atpazīstama Ungārijas, Serbijas un Spānijas virtuvēs. Populāri šo garšvielu izmantot sautējumos un zupās, īpaši, Gulašs zupā, daudzviet papriku izmanto žāvētu desu pagatavošanai. Vēl izplatīts paprikas garšvielas pielietošanas veids ir , lai ēdienam piešķirtu krāsu. Amerikā bieži ēdienu pārkaisa ar paprikas pulveri, piemēram, brokastu „vēršacij”, omletei vai siera sviestmaizēm.

Paprikas garšviela visefektīvāk savu garšu atraisīs lēni karsējot eļļā. Paprikas garšviela ir bagātīgs C vitamīna avots, tā satur pat vairāk C vitamīnu nekā citrons. Dažādās valstīs gan paprikas pielietojuma, gan to veidi atšķiras. Piemēram, Spānija izšķir 3 veidu paprikas garšvielu: salda (Pimentón Dulce), viegli asa (Pimentón Agridulce) un ļoti asa (Pimentón Picante), pie kura pieder arī Pimentón de la Vera veids, kam piemīt dūmaina garša, jo tiek žāvēta ozolkoka dūmos. Ungārijai, kas ir galvena paprikas eksportētājvalsts, ir 8 veidu paprikas pulveri, tomēr komerciāli atpazīstamas ir maigā jeb saldā (Csípősmentes jeb Édes) un asā (Erős).

Lielākās paprikas ražotājvalstis mūsdienās ir Ungārija, Spānija, Indija, Vidusjūras reģiona valstis, Kalifornijas štati, kā arī Nīderlande, kur to pārsvarā audzē siltumnīcās.

Pievienot komentāru
Komentāri
Pagaidām komentāru nav. Esi pirmais!
Aptauja
Vairāk uzturā lietoju:
Riekstus
Žāvētu augļus
Sēklas
Nedaudz no katra
Jaunākās galerijas
Jaunumi tavā e-pastā

Dienas Deva ražotājs- kompānija “Gemoss”, Mūkusalas iela 73, Rīga. Tālr.:67702777

Dienasdeva.lv kontakti: e-pasts: inguss@gemoss.lv Izstrāde:mediacloud.lv

facebook twitter