Krustnagliņas
Krustnagliņas
Dienas Deva
24/01/2012 10:29

Krustnagliņas plašajā garšvielu klāstā ieņem īpašu vietu savu aromātisko īpašību dēļ. Galvenā krustnagliņu sastāvdaļa ir ēteriskās eļļas (15 līdz 26 procenti), kurās ir 96 procenti evgenola.

Tieši tas piešķir krustnagliņām izteikto aromātu. Kopš seniem laikiem krustnagliņas izmantoja gan kā garšvielu, gan kā zāles – galvenokārt, lai novērstu zobu sāpes, lai atvieglotu elpošanu dažādu elpošanas ceļu saslimšanu gadījumos. Kā garšvielu visbiežāk izmanto veselu ziedpumpuru, retāk – maltu, jo šādā gadījumā aromāts ātri izzūd.

Krustnagliņas ir jālieto uzmanīgi – termiski apstrādājot, tās bieži zaudē aromātu, bet asums pastiprinās. Kulinārijā krustnagliņas pievieno pie gaļas, īpaši putnu gaļas, un ceptu olu ēdieniem, arī pie augļu salātiem, saldām mērcēm un miltu konditorejas izstrādājumiem. Pievienotais krustnagliņu daudzums dažādos gadījumos ir atšķirīgs – kilogramam mīklas parasti pievieno 4 līdz 5 maltus krustnagliņu ziedpumpurus pirms termiskas apstrādes, zupām un buljoniem – vienu ziedpumpuru porcijai, bet, marinējot sēnes, – 2 gramus uz 10 kilogramiem produkta.

Kvalitatīvas krustnagliņas, iemetot ūdenī, peld vertikāli, ar galviņu uz augšu. Krustnagliņas ir galvenā sastāvdaļa indiešu tējā masala chai, ko ASV pārdod ar nosaukumu Chai Tea. Ajūrvēdu medicīnā, kā arī ķīniešu medicīnā, krustnagliņu eļļa tiek izmantota kā pretsāpju un antiseptisks līdzeklis. Krustnagliņām piemīt gremošanas trakta darbības uzlabojošas īpašības.

Pievienot komentāru
Komentāri
Pagaidām komentāru nav. Esi pirmais!
Aptauja
Vairāk uzturā lietoju:
Riekstus
Žāvētu augļus
Sēklas
Nedaudz no katra
Jaunākās galerijas
Jaunumi tavā e-pastā

Dienas Deva ražotājs- kompānija “Gemoss”, Mūkusalas iela 73, Rīga. Tālr.:67702777

Dienasdeva.lv kontakti: e-pasts: inguss@gemoss.lv Izstrāde:mediacloud.lv

facebook twitter