Selerija
Selerija
Dienas Deva
06/02/2012 11:48
Selerija ir divgadīgs augs, kas bijis pazīstams jau Senajā Ēģiptē un Grieķijā, kur no tām gatavoti vainagi uzvarētājiem, kā arī rotātas kapenes. Par garšvielu Eiropā selerijas sāktas lietot tikai 18. gadsimtā.

Izšķir lapu, sakņu un lapu kātu selerijas. 100 g selerijas sakņu satur ļoti daudz vitamīnu un minerālvielu: 320 mg kālija, 9 mg magnija, 68 mg kalcija, 0,53 mg dzelzs, 0,31 mg cinka, 80 mg fosfora un nātrija, kā arī C, K, E vitamīnu, B grupas vitamīnus, ß–karotīnu. Tipisko garšu selerijām piešķir apiols. Selerijās ir arī glikozīdi – apinīns, holīns, olbahumi u.c.

Kālijs, apiols un asparagīns, kas atrodas selerijās, nosaka šā auga diurētisko iedarbību. Tautas medicīnā selerijas lieto nieru slimību, podagras un reimatisma gadījumā, kā arī pret nierakmeņu veidošanos.

Selerijas tiek pamatoti uzskatītas par ļoti vērtīgu garšaugu. Kulinārijā tās ieņem īpašu vietu, jo visu tautu virtuvēs tiek ļoti plaši izmantotas pie salātiem, zupām, mērcēm un citiem ēdieniem, kā arī ēdienu dekorēšanai.
Pievienot komentāru
Komentāri
Pagaidām komentāru nav. Esi pirmais!
Iesakām izlasīt
Pistācijas

02.02.2012
Koriandrs

06.02.2012
Ķirbju sēklas

02.02.2012
Aptauja
Vairāk uzturā lietoju:
Riekstus
Žāvētu augļus
Sēklas
Nedaudz no katra
Jaunākās galerijas
Jaunumi tavā e-pastā

Dienas Deva ražotājs- kompānija “Gemoss”, Mūkusalas iela 73, Rīga. Tālr.:67702777

Dienasdeva.lv kontakti: e-pasts: inguss@gemoss.lv Izstrāde:mediacloud.lv

facebook twitter