Pupiņas (+pazīstamākās šķirnes)
Pupiņas (+pazīstamākās šķirnes)
Dienas Deva
21/02/2012 15:12
Pupiņas (Latīņu valodā: Phaseolus vulgaris) - pākšaugu dzimtas pupiņu ģints. Pie šīs sugas pieder kā krūma pupiņas, tā arī kāršu pupiņas jeb maikstu pupiņas. Krūma pupiņas plaši audzē lielražošanā un izmanto kā svaigam patēriņam tā arī pārstrādei, lielākoties kaltēšanai. Kāršu pupiņas ir vienas no pupiņām, kas pagatavotas ēdamas ar visām pākstīm, nekaltētā veidā un vislabāk tad, kad pupiņas pākstīs tikai sāk veidoties.
 
Pupiņas satur daudz olbaltumvielas, šķiedrvielas un cieti, tās ir lielisks dzelzs (skābekļa apritei organismā; cīņai ar infekcijām), magnija (kaulaudu, muskuļaudu uzbūvei, zobu emaljas aizsardzībai), fosfora (nervu darbības regulēšanai; smadzeņu darbībai) un vitamīnu B1, B9 avots.
 
Pupiņu sezona ir tikai pāris mēneši gadā, tomēr kaltētas pupiņas iespējams ēst cauru gadu, pareizi uzglabātas, pilnībā pasargājot no mitruma un karstuma, tās saglabā savas labās īpašības un garšu ļoti ilgi.

Pazīstamākās pupiņu šķirnes, kas pieejamas kaltētas:

Baltās pupiņas – baltā vai krēmīgi baltā krāsā. Tām ir plāna miziņa, augsts cietes saturs, tādēļ pagatavojot raksturīga mīksta un irdena struktūra. Pagatavošanas laiks 1.5 – 2 stundas, bet, iepriekš mērcējot 12 stundas ūdenī, gatavošanas laiks samazinās līdz 60 minūtēm. Ieteicams sautējumiem.

Lima pupiņas - Lielas, baltas pupiņas ar maigu garšu un krēmveida struktūru. Vārot nezaudē formu. Izmanto kā piedevu, kā arī zupās, sacepumos un ragū. Iepriekš mērcē, ne mazāk par 6 stundām. Pagatavošanas laiks – 2, 5 stundas

Kidnī (Kidney) pupiņas – tipiski sarkanā krāsā, bet iespējams citu krāsu pupiņām sastopams nosaukumā kidney raksturojošās formas dēļ. Sarkanajām kidnī pupiņām ir bieza miziņa un irdena struktūra, raksturīga relatīvi saldena garša. Ieteicamas kopā ar asiem gaļas ēdieniem un salātos.

Pinto pupiņas – bēšīgas ar sarkan-bŗūniem plankumiņiem, sava izskata dēļ atgādina paipalu olas, tomēr pagatavotas zaudē plankumus. Šīm pupiņām raksturīgs absorbēt garšas, ar kurām kopā tās gatavotas, īpaši iesakāms pinto pupiņas gatavot kopā ar garšaugiem un garšvielām, kā piemēram, timiānu, ķiploku, arī citronu sulu. Pagatavošanas laiks 1.5 – 2 stundas, ar iepriekšēju mērcēšanu vārīšanas laiks samazinās līdz 45- 60 minūtēm.

Skārleta - Liela izmēra raibas pupiņas, kuras vārot saglabā savu krāsu. Izmanto zupu un ragū pagatavošanā. Sevišķi oriģināli izskatās salātos. Iepriekš mērcē ne mazāk par 6 stundām. Pagatavošanas laiks – 2, 5 stundas
 
Melnās pupiņas - Latīņamerikas iedzīvotāju uzturā ieņem galveno vietu. Pēc garšas – nedaudz saldenas. Izmanto zupās, ragū un sacepumos, labi sader ar rīsiem. Iepriekš mērcē – 4 stundas. Pagatavošanas laiks – 1, 5 – 2 stundas.

Baltās pupiņas kaltētas
 

UZTURVĒRTĪBA

Uz 100g

Enerģētiskā vērtība   

1.054kJ/248kcal

Olbaltumvielas

21.2g

Ogļhidrāti

37.3g

Tauki, t.sk.:

1.6g

Piesātinātās taukskābes

0.3g

Šķiedrvielas

23g

Minerālvielas:

 

       Dzelzs     

6.2mg (44%)*

      Fosfors

426mg (61%)*

       Magnijs

140mg (37%)*

       Cinks    

2.5mg (25%)*

Vitamīni:

 

        B9

190mcg (95%)*

*IDD ieteicamā diennakts deva. Konkrētam indivīdam vajadzīgais uzturvielu daudzums var būt lielāks vai mazāks, atkarībā no dzimuma, vecuma, fiziskās aktivitātes līmeņa un citiem faktoriem.

Pievienot komentāru
Komentāri
Pagaidām komentāru nav. Esi pirmais!
Aptauja
Vairāk uzturā lietoju:
Riekstus
Žāvētu augļus
Sēklas
Nedaudz no katra
Jaunākās galerijas
Jaunumi tavā e-pastā

Dienas Deva ražotājs- kompānija “Gemoss”, Mūkusalas iela 73, Rīga. Tālr.:67702777

Dienasdeva.lv kontakti: e-pasts: inguss@gemoss.lv Izstrāde:mediacloud.lv

facebook twitter