Lēcas (7)
Lēcas
Dienas Deva
16/02/2012 16:46

Lēcas (Latīņu valodā: Lens culinaris) ir ēdami pākšaugi. Tas ir viengadīgs augs, ap 40 cm garumā. Lielākās lēcu ražotājvalstis ir Kanāda, Indija, Turcija un Amerikas Savienotās Valstis. Lēcu izcelsme nāk no Indijas un Pakistānas. Tās bijušas cilvēku uzturā jau kopš vēlā akmens laikmeta, un ir viena no pirmajām labībām, kas kultivēta Tuvajos Austrumos. Arheoloģiskie pierādījumi liecina, ka lēcas lietotas uzturā jau 13 000 gadus atpakaļ.

Lēcu krāsas var būt olīvzaļas, pelēk-brūnas, sarkan-oranžas, dzeltenīgas. Arī to izmēri var variēt, tās mēdz pārdot veselas vai šķeltas, ar vai bez miziņas. Dāls ir no ārējās miziņas izlobīti un sašķelti pākšaugi, pie kuriem pieder konkrēti lēcu, pupu un zirņu tipi, tādēļ maldīgi arī pupas un zirņi dažkārt tiek saukti par lēcām. Piemēram, tā sauktās „melnās lēcas” vai „beluga lēcas” ir īstenībā urad pupas, sauktas arī par uraddālu.

Lēcu pagatavošanas laiks parasti ir no 10- 45 minūtēm atkarībā no lēcu izmēra un vai noņemta miziņa, šī iemesla dēļ sarkanajām lēcām pagatavošanas laiks ir tikai 10 minūtes. Atšķirībā no pupām un zirņiem lēcas pirms pagatavošanas nav jāmērcē. Āzijas virtuvē bieži lēcas tiek kombinētas kopā ar rīsiem, bet Eiropā un Amerikā lēcas ir populāras kā zupu sastāvdaļa un kā piedeva gaļas ēdieniem, kur parasti tiek izmantotas lēcas ar miziņu, lai tām būtu stingrāka struktūra.

Lēcām ir ļoti augsts olbaltumvielu saturs, tiek uzskatīts, ka trešais augstākais starp pākšaugiem un riekstiem, tādējādi atzīstams kā ļoti svarīgs produkts veģetāriešu uzturā. Tās satur daudz šķiedrvielas, kā arī ir izcils vitamīna B9 (Folijskābes) un ievērojams minerālvielu - dzelzs, fosfora, cinka - avots.

Lēcas var tikt arī diedzētas , mērcējot ūdenī vienu dienu un atstājot mitras vēl pāris dienas, tādējādi paaugstinot to uzturvērtību, konkrēti radot neaizvietojamās aminoskābes - metionīnu un cisteīnu -, kuras nav nedziedētu lēcu sastāvā.

Tipiskākie lēcu veidi:

Zaļās lēcas –universālākais lēcu veids. Gatavošanas laikā labi saglabā struktūru. Piemērotas zupām, sautējumiem, dārzeņu sacepumiem, pildītiem dārzeņiem.

Franču zaļās lēcas (Le Puy) – izcelsme Le Puy, Francija. Uzskatītas par smalkākajām un garšas piesātinātākajām lēcām. Piemērotas ēdieniem, kuros nepieciešams, lai lēcas būtu saglabājušas stingru struktūru, piemēram, salātos.

Brūnās lēcas (Pardina) – pārsniedzot gatavošanas laiku, mēdz palikt biezputraina struktūra. Raksturīga maiga, aromātiska garša. Piemērotas zupām, sautējumiem un uzkodām.

Sarkanās lēcas – Raksturīga laša krāsa, bet pagatavotas paliek zeltaini dzeltenīgas. Piemērotas zupām, biezeņiem, kā arī piedeva gaļas ēdieniem.

Melnās „lēcas” (Beluga) jeb uradpupas – Pagatavotas ir spīdīgi melnas kā belugas kaviārs, šī iemesla dēļ arī cēlies nosaukums. Piemērotas zupām un salātiem.

UZTURVĒRTĪBA

Uz 100g

Enerģētiskā vērtība   

1.477kJ/353kcal

Olbaltumvielas

25.8g

Ogļhidrāti

60.1g

Tauki, t.sk.:

1.1g

Piesātinātās taukskābes

0.2g

Šķiedrvielas

30.5g

Minerālvielas:

 

       Dzelzs     

7.5mg (54%)*

       Magnijs

122mg (33%)*

       Fosfors

451mg (64%)*

      Cinks

4.8mg (48%)*

      Kālijs

955mg (48%)*

Vitamīni:

 

        B1

0.9mg (82%)*

        B6

0.5mg (36%)*

        B9

479mcg (240%)*

*IDD ieteicamā diennakts deva. Konkrētam indivīdam vajadzīgais uzturvielu daudzums var būt lielāks vai mazāks, atkarībā no dzimuma, vecuma, fiziskās aktivitātes līmeņa un citiem faktoriem.

Pievienot komentāru
Komentāri (7)
Daina // 28/02/2017
lēcas ir mans otrs iecienītākais ēdiens aiz latviešu pelēkajiem zirņiem :)
vija // 13/02/2016
paldies par informāciju! patiesībā meklēju, lai uzzinātu, ko darīt ar manām bļodā sadīgušajām lēcām :)nu tās kļuvušas ar pievienoto vērtību! lēcas gatavoju jau pasen, galvenokārt zupās, kombinācijā ar grūbām, šķeltajiem zirņiem,kaltētām sēnēm vai vienas pašas, lai dažādotu zupas garšu. Skatos kā vēl var pagatavot lēcas.Interesantas šķiet tās uradpupas.
Dienas Deva // 16/07/2013
Paldies, Elīna par labajām atsauksmēm :) Cenšamies!
Elīna // 15/07/2013
Noderīga informācija. Uzzināju daudz ko jaunu :)
aha // 19/09/2012
ejam aptiekām ar līkumu un lietojam tikai šos ieteiktos produktus
Andrejs // 05/04/2012
Pašlaik ēdu lēcas, pirmo reizi un lasu šo info! LABS :)
kukusis // 01/03/2012
Daudz laba var uzzināt lasot šo tekstu
Aptauja
Vairāk uzturā lietoju:
Riekstus
Žāvētu augļus
Sēklas
Nedaudz no katra
Jaunākās galerijas
Jaunumi tavā e-pastā

Dienas Deva ražotājs- kompānija “Gemoss”, Mūkusalas iela 73, Rīga. Tālr.:67702777

Dienasdeva.lv kontakti: e-pasts: inguss@gemoss.lv Izstrāde:mediacloud.lv

facebook twitter