Kvinoja (3)
Kvinoja
Dienas Deva
14/02/2012 17:09
Kvinoja pieder pie balandas sugas, to kultivē tās ēdamo sēklu dēļ, teorētiski tā neskaitās labība, bet gan lapu dārzenis un ir radniecīga biešu un spinātu sugām. Tās lapas ir arī ēdamas, tomēr to pieejamība tirdzniecībā ir ļoti limitēta. Kvinoja ir viengadīgs augs, kura garums mēdz būt no 1-2m, tā ziedu krāsas variē no baltas līdz sārtai vai pat melnai.
 
 
Kvinoja ir viengadīgs augs, kura garums mēdz būt no 1-2m, tā ziedu krāsas variē no baltas līdz sārtai vai pat melnai.
 
Inki, kuriem labība bija svēta, uzskatīja kinoju par „visu graudu māti”, un tieši inku imperators sēja pirmās sēklas sezonai, izmantojot zelta darbarīkus. Kvinoja nāk no Andu reģiona - Ekvadoras, Bolīvijas, Kolumbijas un Peru. Šeit 3000 – 4000 gadus atpakaļ kvinoja sekmīgi tika kultivēta, līdz šis valstis tika kolonizētas.

Novākšana ir roku darbs, reizumis pielieto mašīndarbu, bet tas nav efektīvi, jo kvinoja gatavību sasniedz ļoti dažādos laika periodos. Pēc novākšanas sēklām jānoņem miziņa.
 
 
 
                                     Kvinoju novākšana ir roku darbs

Uzturvērtība kvinojai, salīdzinot ar daudziem graudaugiem, piemēram, kviešiem, auzām un rīsiem, ir krietni ievērojamāka, tā satur daudz neaizvietojamās aminoskābes, un vērā ņemamus dzelzs, fosfora un B1,B6, B9 vitamīnu daudzumus. Kvinoja ir labs olbaltumvielu (18%) un tā tiek uzskatīta kā viegli sagremojama pārtika. Kvinoja nesatur glutēnu, tādēļ īpaši piemērota cilvēkiem, kuriem ir glutēna nepanesība.
 
Pagatavojot kvinojai raksturīga viegla, mīksta struktūra, un tās maigā, viegli riekstainā garša padara to par ideālu alternatīvu rīsiem vai kuskus. Kvinoja pārsvarā tiek pagatavota līdzīgi kā rīsi, kā variants ir aizstāt ūdeni ar vistas vai dārzeņu buljonu, tādējādi iegūstot vēl bagātīgāku garšu. Tā ir ideāli piemērota dārzeņu ēdieniem un salātiem. Kvinoju iespējams pagatavot arī kā olbaltumiem bagātas brokastis, pievienojot medu, mandeles vai ogas.

Kvinojas sēklas iespējams arī diedzēt, tādējādi paaugstinot to uzturvērtību. Tikai 2-4 stundas paturētas tīrā ūdenī ir pietiekami, lai tās sāktu dīgt. Šādas mīkstas un bagātinātas ar uzturvielām sēklas var pievienot salātiem un citiem aukstajiem ēdieniem.
 
 

UZTURVĒRTĪBA

Uz 100g

Enerģētiskā vērtība   

1.539kJ/368kcal

Olbaltumvielas

14.1g

Ogļhidrāti

64.2g

Tauki, t.sk.:

6.1g

Piesātinātās taukskābes

0.7g

Šķiedrvielas

7g

Minerālvielas:

 

       Dzelzs     

4.6mg (33%)*

       Magnijs

197mg (53%)*

       Fosfors

457mg (65%)*

      Cinks

3.1mg (31%)*

      Kālijs

563mg (28%)*

Vitamīni:

 

        B1

0.4mg (36%)*

        B2

0.3mg (21%)*

        B6

0.5mg (36%)*

        B9

184mcg (92%)*

*IDD ieteicamā diennakts deva. Konkrētam indivīdam vajadzīgais uzturvielu daudzums var būt lielāks vai mazāks, atkarībā no dzimuma, vecuma, fiziskās aktivitātes līmeņa un citiem faktoriem.

Pievienot komentāru
Komentāri (3)
vika // 16/03/2017
Vai tiesam viņas ir tik vertigas ka šeit ir aprakstīt.
karlis // 26/01/2017
Kur var nopirkt kvinoju?
Anzella // 25/12/2013
Katru ritu edam ,ar datelem loti garsigi un veseligi
Iesakām izlasīt
Dilles kaltētas

06.02.2012
Kajēnas pipari

06.02.2012
Magones

14.02.2012
Aptauja
Vairāk uzturā lietoju:
Riekstus
Žāvētu augļus
Sēklas
Nedaudz no katra
Jaunākās galerijas
Jaunumi tavā e-pastā

Dienas Deva ražotājs- kompānija “Gemoss”, Mūkusalas iela 73, Rīga. Tālr.:67702777

Dienasdeva.lv kontakti: e-pasts: inguss@gemoss.lv Izstrāde:mediacloud.lv

facebook twitter