Ingvers
Ingvers
Dienas Deva
13/04/2012 10:16

Ingvers (Latīņu valodā Zingiber officinale) ir ingveraugu rindas (Zingiberales) garšaugs, pie šis pašas dzimtas pieder kurkuma, kardamons un galangals. Ingvers galvenokārt tiek audzēts tropu klimata teritorijās. Tās izcelsmes vieta ir Dienvidāzija un Centrālāzija. Ingveram ir rozā un balti pumpuri, kuri zied dzeltenos ziedos.

Uzturā un medicīnā tiek izmantota ingvera sakne. Ingvera saknes jānovāc, kad stublājs nokalst. Saknes uzreiz tiek noplaucētas vai nomazgātas un nokasītas, lai tās nesāktu dīgt.

Svaigas ingvera saknes ir sulīgas ar maigu garšu. Ingveru mēdz marinēt etiķi vai heresā, bet vispopulārāk to izmantot kā garšvielu ēdienu pagatavošanā. Ļoti populāra ir ingvera tēja, kuru Ķīnā pagatavo, vārot nomizotu un sagrieztu ingvera sakni, kurai pievienots brūnais cukurs. Iespējams arī tēju pagatavot no kaltēta ingvera, pustējkaroti pulvera pārlej ar 2 glāzēm vāroša ūdens, 40 minūtes karsē uz lēnas uguns vai ļauj ievilkties termosā, garšai pievieno apelsīnu vai citronu un medu.

Kulinārijā var lietot gan svaigu ingveru, gan kaltētu, bet ieteicamā attiecība ir 6:1, jāpiemin arī, ka garšas ziņā tie atšķiras. Ingveram piemīt lieliskas dabīgā konservanta īpašības.

Ingveram jau no seniem laikiem piedēvētas gremošanas traucējumu uzlabojošas īpašības, kā arī tas lieliski palīdz pret saaukstēšanos.

Pievienot komentāru
Komentāri
Pagaidām komentāru nav. Esi pirmais!
Aptauja
Vairāk uzturā lietoju:
Riekstus
Žāvētu augļus
Sēklas
Nedaudz no katra
Jaunākās galerijas
Jaunumi tavā e-pastā

Dienas Deva ražotājs- kompānija “Gemoss”, Mūkusalas iela 73, Rīga. Tālr.:67702777

Dienasdeva.lv kontakti: e-pasts: inguss@gemoss.lv Izstrāde:mediacloud.lv

facebook twitter