Kas tas ir-Konservanti? (4)
Kas tas ir-Konservanti?
Dienas Deva
21/02/2012 11:41
Pārtikas produktu saglabāšanas jautājums ir viens no cilvēces pirmajām pazīstamajām tehnoloģijām. Pārtikas produktu pārstrādei tiek izmantoti dažādi veidi un līdzekļi, tie ir uzlaboti un izpētīti.Tradicionāli mēs pazīstam vārīšanu, saldēšanu, pasterizāciju, žāvēšanu utt.

Dabiskie pārtikas konservanti ir sāls, cukurs, alkohols, etiķis, taču pārstrādes laikā bieži tiek pievienotas arī pārtikas piedevas un konservanti, to pievienošanu produktiem nosaka valsts likumdošana. Mūsu gadījumā tā ir Eiropas Savienība un tās likumošanas akti. Pārtikas piedevai piešķirtais numurs “E” un numurs norāda, ka tā ir apstiprināta kā droša un to lieto pārtikas produktu ražošanā visās Eiropas Savienības dalībvalstīs.

Pārtikas piedevu izmantošana ir nepieciešama galvenokārt trīs iemeslu dēļ:

*Lai saglabātu dabiskās pārtikas īpašības;

*Lai saglabātu pārtikas izskatu;

*Lai pagarinātu uzglabāšanas termiņu.

Žāvētiem augļiem un ogām pārsvarā neizmanto konservantus, jo nav tādas nepieciešamības. Produkti pēc žāvēšanas ir ar labām garšas īpašībām uz izskatu. Plašajā produktu piedāvājumā, kompānija Gemoss šādi produkti ir- rozīnes, konditorejas rozīnes, karaliskās rozīnes, karaliskās rozīnes Jumbo, dabīgi žāvētas aprikozes, vīģes, dateles, zaļās rozīnes, ķirši (satur cukuru), dzērvenes (satur cukuru), dabīgi žāvēti ananasu riņki, mango gabaliņi, banānu šķēlītes, banānu čipsi (satur cukuru), melno plūmju gabaliņi un vēl un vēl.

Tikai atsevišķi produkti – piem. zelta rozīnes, aprikozes, žāvēti āboli ierobežotā daudzumā satur konservantu -sēra dioksīdu (E 220) Tas tiek izmantots ar nolūku apturēt kaitīgo mikroorganismu darbību un saglabāt to dabisko krāsu. Konservants ir atzīts par drošu, tomēr nelielai daļai cilvēku ir pastiprināts jutīgums pret to, tāpēc tas vienmēr tiek norādīts produkta marķējumā.

Melnajām plūmēm, dažkārt pievieno konservantus kālija sorbātu -E202 vai sorbīnskābi E200. Tie tiek uzskatīti par vieniem no nekaitīgākajiem un alerģiskas reakcijas ir novērotas reti.

Pārtikas produktus varētu ražot arī bez pārtikas piedevām, bet atsakoties no piedevu izmantošanas rastos daudz citu problēmu, kas saistītas ar piedāvāto produktu klāstu, glabāšanas un lietošanas laiku, kā arī produkta cenu.

Katram pircējam vajadzētu pārdomāt izlasīto informāciju uz etiķetes un izlemt, vai pārtikas produkts ir atbilstošs un iekļaujams ēdienkartē. Dažkārt ar burtu E tiek apzīmētas arī dabiskas izcelsmes pārtikas piedevas- piem.etiķis, dabiskas izcelsmes krāsvielas u.t.t.

Svarīgi!
Pārtikas produktu, kas satur pārtikas piedevas, lietošana būtu jāierobežo:
-ja ikdienā daudz lietojat sausās zupas, mērces, konservējumus, saldumus ar ilgu derīguma termiņu, krāsainus, saldinātus dzērienus;
-ja pārtikas produkti ar pārtikas piedevām veido jūsu ēdienkartes lielāko daļu;
-ja uzturā ir maz svaigu dārzeņu, garšaugu un augļu – dabīgo vitamīnu un antioksidantu avotu.

P.S Uzdod savu jautājumu rakstot uz info@dienasdeva.lv vai izmanto sadaļu Jautājumi! Ar prieku atbildēsim uz jūsu uzdotajiem jautājumiem!

Pievienot komentāru
Komentāri (4)
DienasDeva.lv // 16/09/2014
Sveika, Sarmīte! Paldies par jūsu jautajumu, šeit atbilde- Konservants -sēra dioksīds nav kaitīga viela, bet diemžēl tas ir alergēns un tā daudzums žāvētajos augļos ir ierobežots rādītājs, tāpēc tas ir obligāti janorāda marķējumā. Sēra dioksīda daudzums samazinās arī uzglabāšanas laikā, kā arī tos nomazgājot. Par to, vai mērcējot tas pazūd pilnīgi, mums nav pētījumu. GEMOSS sortimentā ir ļoti daudz produktu, kas nav apstrādāti ar sēra dioksīdu un tos var droši lietot uzturā - rozīnes, karaliskās rozīnes, dabīgi žāvēti ananasi un mango, dabīgi žāvētas aprikozes un citi.Baudiet to garšu un aromātu!
Sarmite // 22/08/2014
Vai sēra dioksīds pazūd, ja augļus tur ūdenī?
DienasDeva.lv // 11/03/2014
Sveika, Agnese! Ne visas rozīnes ir apstrādātas ar antioksidantu sēra dioksīdu. Parastās, brūnās rozīnes apstrādes procesā ne ar ko netiek apstrādātas. Kā apstrādes līdzeklis pret salipšanu tiek izmantota tikai augu eļļa. Lai iegūtu tā saucamās "Zelta rozīnes", kas ir dzeltenā krāsā tiek izmantots antioksidants/konservants -sēra dioksīds.To izmanto ierobežotā daudzumā un šo daudzumu nosaka likums. Sēra dioksīds un daudzi citi sulfīti, kas ir alergēni, tiek norādīti marķējumā. Noteikti rozīnes ārā nav jāmet! Priecāsimies atbildēt uz jebkuru citu jūs ieinteresētu jautājumu!
Agnese // 06/03/2014
Nopirku rozines izradās tur ir sēra dioksīts. Tāda pēc garšakad jāmet visu kg ārā. Izlasīju, ka tas ir kaitīgs.
Iesakām izlasīt
Aptauja
Vairāk uzturā lietoju:
Riekstus
Žāvētu augļus
Sēklas
Nedaudz no katra
Jaunākās galerijas
Jaunumi tavā e-pastā

Dienas Deva ražotājs- kompānija “Gemoss”, Mūkusalas iela 73, Rīga. Tālr.:67702777

Dienasdeva.lv kontakti: e-pasts: inguss@gemoss.lv Izstrāde:mediacloud.lv

facebook twitter